Πατριαρχείο εναντίον Ευκλείδη και ο αφορισμός του ιερέα δασκάλου που τόλμησε να διδάσκει κείμενα Ελλήνων Φιλοσόφων και όχι Πατέρων της Ορθοδοξίας !!! ΟΠΑ αφού υποτίθεται ήταν κρυφά τα σχολεία !!

                                                      Patriarch Gennadios with Sultan Mehmet II
Ο ιερέας δάσκαλος Μεθόδιος Ανθρακίτης που καταδικάστηκε απο το Πατριαρχείο και φυλακίστηκε στις 30-11-1723  γιατί δίδασκε.
Σε επιστολή του προς τους προκρίτους των Ιωαννίνων που έγραψε μετά τη δίκη του 30-11-1723 αναφέρει: Γενομένης συνόδου παρεστάθηκα εμπροσθέν τους, πόσοι ήσαν δεν δύναμαι να μετρήσω. μου παρουσίασαν τα τετράδια διδασκαλίας μου με γνώμες από αρχαίους φιλόσοφους και την Γεωμετρία του Ευκλείδου, είναι δικά σου; Δεν είναι δικές μου γνώμες, είναι γνώμες των φιλοσόφων . Τα κατεδίκασαν και τα έκαυσαν .

Την άλλη Κυριακήν άναψαν φωτιά εις τρία μέρη της αυλής των Πατριαρχείων ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ..56 ΣΕΛΊΔΑ ΤΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Σχόλιο δικό μου :  Αλλη μια από τις πάμπολλες αποδείξεις ότι κρυφά σχολεία δεν υπήρχαν αφού τον αφόρισαν όχι γιατί  δίδασκε αφού χριστιανικά σχολεία υπήρχαν νόμιμα σε όλη την Ελλάδα αλλά γιατί δίδασκε Ελληνικά πράγματα και όχι Χριστιανικά .


                                                               Ευχαριστώ που με διαβάζετε
                                                                  Πλήθων Τ. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ