Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

Ο Προμηθέας και η φωτιά. Μύθος και πραγματικότητα(ένα και το αυτό).Διαβάστε:Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΥΡ
Ο μύθος του τιτάνα Προμηθέα, που το όνομά του σημαίνει αυτόν που προνοεί ή προβλέπει, διατηρεί ζώσα τη μνήμη των αρχαιότερων, των πρώτων καιρών για τον άνθρωπο, των καιρών του Λίθου.
Ο άνθρωπος αφού πρώτα γνώρισε το πυρ ως φυσικό στοιχείο, ανεκάλυψε και τη χρήση της φωτιάς κατά την Παλαιολιθική περίοδο. Και αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν το δώρο του Προμηθέως. Από το ολύμπιο ανάκτορο του Διός ή από το εργαστήριο του Ηφαίστου ή και από τον ίδιο τον Ήλιο πήρε ο Προμηθέας τη φωτιά, χωρίς την άδεια του Διός και κρατώντας την σε δαυλό αναμμένο στα χέρια του ή κρύβοντάς την στο εσωτερικό κοίλο κούφωμα διονυσιακού θύρσου, την έδωσε στους ανθρώπους, οι οποίοι βελτίωσαν τη ζωή τους.
Ο Δίας ανταπέδωσε στον Προμηθέα την ανυπακοή του στην ολύμπια κυριαρχία, κυρίως για την κλοπή της φωτιάς από τον Όλυμπο, με μια ποινή. Δεμένος επάνω στον βραχώδη Καύκασο, κάθε πρωινό ο Προμηθέας υπέφερε από την επίθεση ενός αετού που του έτρωγε το συκώτι. Επειδή όμως ο Προμηθέας είναι αθάνατος, κάθε νύχτα το συκώτι του αυξανόταν πάλι και το πρωί ήταν άθικτο και ολόκληρο, πλήρως αποκατεστημένο, για να φαγωθεί και πάλι από τον αετό του Διός.
Η ποινή του Προμηθέως έμελλε να διαρκέσει 13 γενεές, έως ότου ο ήρωας Ηρακλής, με την άδεια του Διός, αφού πρώτα φόνευσε με το τόξο του τον αετό τη στιγμή που πλησίαζε τον Προμηθέα, τον έλυσε από τα δεσμά του και τον απελευθέρωσε.
Μετά την απελευθέρωσή του, ο Προμηθέας επισκέφθηκε κάποιες πόλεις που τον υποδέχτηκαν και γιόρτασαν την επιστροφή του ήταν η Αθήνα, όπου μάλιστα λατρευόταν μαζί με τον Θεό Ήφαιστο και οι δύο θεότητες του πυρός, που παραστέκουν στα ανθρώπινα έργα με τη χρήση της φωτιάς.
Οι πρώτοι άνθρωποι βεβαίως γνώριζαν και ανεγνώριζαν το πυρ ως πρωταρχικό στοιχείο του Κόσμου. Ήταν το στοιχείο που τους ζέσταινε, φόβιζε τα άγρια θηρία και έψηνε το φαγητό τους. Ο Προμηθέας τους δίδαξε την τέχνη του να ανάβουν μόνοι τους τη φωτιά, προφανώς δια της τριβής. Αυτό σημαίνει ότι τους «έδωσε» τη φωτιά: τους χάρισε τη δυνατότητα να την έχουν κάθε στιγμή και όχι να περιμένουν να έλθει αυτή από μόνη της, μέσω κεραυνών. Παράλληλα, τους δίδαξε τις πολλαπλές χρήσεις αυτού του δώρου.
Ο Προμηθέας υπήρξε ο δημιουργός των χωματόπλαστων προγόνων μας αλλά και επίσης δικός του γιος υπήρξε και ο Δευκαλίων, ο γενάρχης των Ελλήνων και δημιουργός κατά διαταγή του Διός των σπαρτών ανθρώπων.
Ο Προμηθέας είναι επιτήδεια και δολόμητις θεότητα που κατά περίεργο τρόπο μεροληπτεί σε απίθανο βαθμό υπέρ της ανθρωπότητας πέρα και ενάντια σε κάθε επιτρεπτό συμπαντικό νόμο και από κάθε επιλογή των Θεών και των δυνάμεων που τους καθοδηγούν.
Ο πολυμήχανος Προμηθέας, αν και Τιτάνας συστρατεύθηκε με τους Ολυμπίους Θεούς κατά την Τιτανομαχία, στον αγώνα τους για να επιβάλλουν την Συμπαντική Τάξη. Ο Προμηθέας ταράζει ολόκληρο το πλέγμα αυτής της τάξεως όταν κάποτε αποφασίζει να κατεβάσει στον κόσμο των θνητών τα μυστικά των Θεών. Σε πρώτη φάση, όταν κατορθώνει να ενσωματώσει την πυρόεσσα κοσμική ψυχή μέσα στα θνητά σώματα των χωματοπλάστων όντων, από αυτόν τον ίδιο και σε δεύτερη φάση όταν κλέβει από τον Δία, κατεβάζει στη γη και δωρίζει στους θνητούς το αιώνιο και αμόλυντο Συμπαντικό Πυρ!
Ο Προμηθέας τολμά να διευρύνει προς τα κάτω την θεϊκή υπερσυνείδηση των Ολυμπίων, ελπίζοντας απελπισμένα να ανεβάσει στα επίπεδά της τα χωματόπλαστα δημιουργήματα.
(Από το Μυθολογικό Εργαστήρι για Παιδιά | Ο Μύθος του Προμηθέως | Εποχή του Λίθου)
Βιβλιογραφία:
Ες Παγάν - Βλάσης Ρασσιάς
Θεοί και Ήρωες στην Ιλιάδα - Ουρανία Τουτουντζή
Μήτις - Jean Pierre Vernant
------------------------------------------------------------------------------------------
Η φράση που λέμε όταν κάποιος έχει περάσει δυσκολίες είναι η: <<τα πάθη του Προμηθέα πέρασε >>, τουλάχιστον όσοι είναι Ελληνες αυτό λένε.  
Αυτός που όλα τα έχει κλέψει, χρησιμοποιεί ένα άλλο πρόσωπο σε αυτή τη φράση αντί για τον Προμηθέα. 
Εντάξει δικαιώματα του να υποστηρίζει έναν ξένο πολιτισμό(λέμε τώρα). 
Αλλά δεν έχει δικαίωμα να παρουσιάζει αυτόν τον πολιτισμό(ξανά λέμε τώρα) ως Ελληνικό και να διαβάλλει τους Έλληνες. 

Το ΘΕΣΠΙΣ του φορέα της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ του Αισχύλου. Διαβάστε πληροφορίες.


                                                    Ευχαριστώ που με διαβάζετε
                            Κείμενο(από τις διακεκομμένες και μετά): Ηλίας Τ. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας να είναι ευπρεπή.